Carmen's kerstwens
Home | Hartenwens | Bolivia | Nieuws & contact | Foto's | Gastenboek

Bolivia

vlag_bolivia.gif

Naam:

Gebied:

Bevolking:

Volk:

Taal:

Geloof:

Overheid:

President:

República de Bolivia

1,09 miljoen km²

8,8 miljoen

30% Quechua Indiaan, 30% Aymará Indiaan, 25% mestiezen, ongeveer 15% Europees (veelal Spaans)

Spaans (alleen 50% v.d. bevolking), Quechua, Aymara, Guarani

95% Rooms Katholiek, Protestant

Republiek

President Carlos Diego Mesa Gisbert

bolivia_kaart.jpg
Klik op de kaart voor een vergroting

Geografie

Bolivia (officieel: República de Bolivia) is een presidentiële republiek in Zuid-Amerika. Het land wordt volledig omsloten door andere landen. Bolivia grenst in het noorden en het oosten aan Brazilië, aan Paraguay in het zuidoosten, aan Argentinië in het zuiden en aan Chili en Peru in het westen. Vroeger was Bolivia twee keer zo groot. In de loop van de tijd heeft het land veel gebied verloren aan de buurlanden.

Bolivia is qua oppervlakte het vijfde land van Zuid-Amerika en meet 1.098.581 km². Het is daarmee ongeveer net zo groot als Spanje en Frankrijk samen en ongeveer 26x zo groot als Nederland.

Bolivia ligt in het centrum van het Andesgebergte dat van noord naar zuid over het Zuid-Amerikaanse continent loopt.  In het Boliviaanse Andesgebergte bij de hoogvlakte (Altiplano) bevind zich het Titicaca-meer. Het Titicaca-meer ligt 3810 meter boven de zeespiegel, heeft een oppervlakte van 8800 km², is tot 400 meter diep en is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. In het oosten liggen middelhoge bergmassieven met diepe, door rivieren uitgeslepen dalen (Yungas). Ten zuiden hiervan gaat dat gebied over in een valleiengebied (Valles) die nog altijd op 2000 à 3000 meter hoogte liggen. Het noordelijke gedeelte van de laagvlakte behoort tot het stroomgebied van de Amazone. Hier vinden we regenwoud (Oriente) dat naar het zuiden overgaat in een savanneachtig landschap met grasvlaktes (Pampas). In het zuidwesten liggen uitgestrekte salpeterwoestijnen en zoutmoerassen.

bolivia_tropisch.jpg
Tropisch klimaat in Chapare

 

Klimaat

In het noordelijk gelegen Amazonegebied is het klimaat tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het droog en heet, in de valleien is het vrij koel en in het hoogland is het koud. Het regenseizoen valt in de zomer, van december tot april. De winter die van mei tot augustus duurt, is het droge seizoen. Doordat Bolivia op het zuidelijk halfrond ligt, is het bij ons zomer als het daar winter is en omgekeerd.

 

 

Planten en dieren

Bolivia is wat fauna en flora betreft erg rijk. Hier komen een onnoembare aantal zeldzame soorten voor, die voor de rest van de wereld vrij uniek zijn. Onder de meest bekende kunnen de volgende genoemd worden: De Vicuna, een kameelachtige waar op het moment slechts 2000 exemplaren van zijn.

capibara_capibara006.jpg
Een capibara
De Condor, de grootste roofvogel ter wereld die in Bolivia als een symbool van vrijheid gezien wordt (zie vlag). De poema, zeldzame James-flamingos, armadillos (gordeldieren), panter jaguar, tapirs, zoetwater dolfijnen, alligators en natuurlijk de capibara, het grootste knaagdier ter wereld.De avifauna (de vogelwereld) van het Titicaca-meer behoort tot de rijkste ter wereld. Er komen ca. 1200 soorten vogels voor, waaronder een merkwaardige kortvleugelige fuut die alleen maar in de buurt van de bergmeren Titicaca en Poopó voor komt.
 
Door de tropische hardhoutindustrie en het kappen en platbranden voor de landbouw verdwijnen er jaarlijks vele duizenden hectares bos. Alleen een klein percentage wordt tot nu toe herbebost. De erosie en de uiteindelijke woestijnvorming vormt een grote bedreiging voor de planten- en dierenwereld. De laatste jaren wordt hier door de regering wel meer aandacht aan besteed. De nationale parken zijn moeilijk te bereiken, maar zouden wel een bron van inkomsten kunnen worden i.v.m. het toerisme.

 

 

Geschiedenis

 

Pre-Columbiaanse periode

Aangenomen wordt dat de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent, de indianen, tienduizenden jaren geleden vanuit Azië overstaken naar Amerika. Opvallend in dat verband zijn de overeenkomsten tussen de Andestalen Aymará en Quechua en het Polynesisch. Menselijke bewoning in de Andes dateert al minstens van 13.000 voor Chr., o.a. de Vizcachani-cultuur.

In de keramische periode 3000 voor Chr.-1500 na Chr. is de Tiwanaku- cultuur de belangrijkste cultuur in Bolivia geweest. Gekenmerkte zich door de voor die tijd al zeer gespecialiseerde landbouwmethodes die overvloedig voedsel opleverden. De plotselinge verdwijning van deze cultuur in het begin van de 12e eeuw had waarschijnlijk te maken met klimatologische omstandigheden.

 

Het Inca-rijk

Tussen 500-800 na Chr ontstaat in Peru en Bolivia de Inca’s rijk. De taal van de Inca’s, het Quechua is nu nog steeds één van de officiële talen van Bolivia. Het Inca-rijk omvatte Peru, Chili, Noord-Argentinië en het huidige Bolivia. De Inca’s legden wegen aan en bouwden aquaducten, terrassen, forten en tempels. Rond 1520 brokkelde het Inca- rijk langzaam af door o.a. interne conflicten.

 

Spaanse veroveraars (conquistadores)

In 1532 veroverd een expeditie onder leiding van de Spanjaard Francisco Pizarro grote delen van het Zuid- Amerikaanse. Na de ontdekking van zilvervoorraden werd in 1545 de stad Potosí gesticht die al snel uitgroeide tot de grootste en rijkste stad van de Nieuwe Wereld met 200.000 inwoners.

De indiaanse bevolking tot het christendom bekeerd moest worden. De indianen werden o.a. in de mijnen tewerkgesteld en moesten onder afschuwelijke omstandigheden hun werk doen. Tegen het einde van de zestiende eeuw liep de indiaanse bevolking al schrikbarend terug; miljoenen indianen vonden de dood door de dwangarbeid. Door de werkomstandigheden in de mijnen maar ook door het uitbreken van door de Europeanen meegebrachte besmettelijke ziektes, was de indiaanse bevolking rond 1650 bijna gehalveerd tot een half miljoen personen.

Door het tekort aan arbeidskrachten werd er al snel op grote schaal slaven uit Afrika geïmporteerd.

 

Bolivia onafhankelijk

In 1825 bevrijde Símon Bolívar, samen met zijn maarschalken José de Sucre en José San Martín de Spaanse kolonies bijna in zijn totaliteit, waaronder ook Bolivia.

bolivia_simonbolivar.jpg
~ Simon Bolivar ~
De korte geschiedenis van Bolivia als vrije land wordt gekenmerkt door armoede, burgeroorlogen, dictaturen, geweld en corruptie. Sinds de bevrijding heeft Bolivia meer dan 90 dictaturen (lees: staatsgrepen) meegemaakt. Dit heeft het Boliviaanse volk cynisch gemaakt ten opzichte van  de politieke ontwikkelingen. Opmerkelijk in de geschiedenis van Bolivia is ook het verlies van veel grondgebied aan de buurlanden. Sinds de onafhankelijkheid in 1825 is de oppervlakte van Bolivia ongeveer gehalveerd. Een opvallende ontwikkeling is de extreme armoede (die de jaren ´80 karakteriseerde, 90% van de bevolking leefde onder de armoedegrens) die er voor zorgde dat de inheemse groeperingen meer inspraak kregen in de regering.

 

Economie

Bolivia heeft een gebrekkige infrastructuur, geen uitgang naar zee, een onevenwichtige sociale structuur, slecht opgeleid personeel en zowel binnenlands als vanuit het buitenland wordt er weinig in het land geïnvesteerd en dit zijn natuurlijk allemaal belemmeringen voor de economische ontwikkeling. De belangrijkste sectoren zijn de handels-, transport- en dienstensector. De landbouw blijft hierbij ver achter. Officieel is meer dan 20% van de beroepsbevolking werkloos, maar in feite zal dit cijfer veel hoger uitvallen door de verborgen werkloosheid, vooral op het platteland. Men hoopt dat de economische groei aantrekt door o.a. een nieuwe pijplijn voor de export van gas naar Brazilië. Bolivia is sterk afhankelijk van ontwikkelingshulp. In 1997 ontving Bolivia $588 miljoen aan ontwikkelingsgelden.
 
 
 

 

__________________________________________________________________________________________________

*05/07/05 - Carmen vertelt over situatie Bolivia

 

Beste mensen,

 

Naar aanleiding van de veel gestelde vragen en opmerkingen van velen die met mij de bezorgdheid leefden heb ik hier een samenvatting over de gebeurtenissen van de afgelopen weken in Bolivia.

 

Het is voor mij heel moeilijk om uit te leggen hoe het zit. Het gaat er om dat een deel van de Boliviaanse bevolking (boeren, cocaboeren, mijnwerkers, en arme inheemsen) die in opstand is gekomen. Ze willen dat de Boliviaanse gas en olie genationaliseerd wordt, omdat van de winsten die tegenwoordig daarop gemaakt worden slechts een klein deel van de bevolking kan profiteren. De twee provincies die olie en gas produceren pleiten voor autonomie, en willen zelf kunnen bepalen de manier waarop ze deze producten gaan verhandelen. Ze worden gesteund door de olie maatschappijen die hun positie niet willen verliezen. Deze twee provincies zijn van de rijkste van Bolivia en met de laagste cijfers van indiaanse bevolking. Hun argument voor de autonomie is dat een deel van het geld waar ze als provincie recht op hebben in La Paz (te vergelijken met Den Haag, geen hoofdstad!) blijft hangen. De bevolking van Bolivia is dus verdeeld. De indiaanse boeren  hebben het over “wij het Boliviaanse volk” en de blanke van de olie provincies hebben het ook over “wij het Boliviaanse volk”. Wat ik de afgelopen dagen vooral storend vond, is dat mensen mij gingen vragen tot welke groep van de bevolking ik hoorde, ik ben Boliviaan.

 

Jullie moeten niet geloven dat deze conflicten zomaar plotseling begonnen zijn. Dit is niet iets dat plotseling begint, het is een lang proces geweest, waarin een groot deel van de Boliviaanse bevolking min of meer genegeerd werd als het om belangrijke beslissingen ging, en vaak ook niet kregen waar ze recht op hadden. In de loop van de afgelopen 5 jaar heeft deze bevolkingsgroep doormiddel van blokkades, demonstraties, stakingen zich een plek in de tweede kamer weten te verwerven en daardoor ook veel meer inspraak gekregen.

 

Bolivia is tegenwoordig de armste land van Zuid Amerika. We zijn ooit wel rijk geweest, erg rijk, rijk in zilver, rijk in tin, rijk in normen en waarden. Maar ja, dat is nu een deel van onze verleden. Bolivia heeft in de loop van haar geschiedenis veel onrecht, uitbuiting gekend. Je zou dan denken dat al deze vreselijke dingen afgelopen zouden moeten zijn als zo’n land zijn onafhankelijkheid doormaakt, maar zo werkt het niet. Na 300 kolonialisme te hebben gekend heeft zich in Bolivia (net als veel landen met de zelfde geschiedenis) een cultuur van corruptie en uitbuiting gevormd, als erfenis van onze kolonisatoren. Na zoveel jaren van uitbuiting van indianen, van een klein groep die alle macht en geld had, is dit voor veel mensen niet meer dan normaal geworden. Voor veel, blanken, vooral de wat oudere generaties, een indiaan of een inheemse boer (wat niet hetzelfde is, want een inheemse boer heeft ook een deel Spaanse bloed) zijn minder dan zij zelf en daarom verdienen ze minder en hebben ook minder nodig. Een andere groep, de mijnwerkers, worden al 500 honderd jaar uitgebuit. Eerst door de Spanjaarden voor de zilver die toen der tijd zo gewild in Europa was (in heel Europa), en tegenwoordig door de multinationals die de door hen verzamelde metalen voor een “grapprijs” kopen. Daarnaast zijn eer ook de coca boeren, die deze jaren van de productie van coca hebben geleefd. En wat gebeurt er dan? De rijke landen vinden dat hun bevolking teveel aan drugs doen. Dus, wat doen ze dan??? Het bestrijden bij de wortels!!, een paar indianen dood schieten en een van de armste landen ter wereld met het feit bedreigen dat ze geen hulp meer zullen krijgen en weg die coca productie is. Maar voor de coca boeren is dit volkomen onterecht. Zij leven van coca planten sinds dat zij zich dit kunnen herinneren (de coca plant voor ons is heilig, is een deel van onze cultuur), ineens bedenken de rijke landen dat coca gebruikt kan worden om dat medicijnen van te maken ( hierover twee hele belangrijke  aspecten, ten eerste dat cocaïne gecreëerd is door artsen. Ten tweede dat de cocablad op zich zelf geen drugs is, alleen in combinatie met allerlei chemische stoffen) en (zoals gebruikelijk) loopt het uit de hand en komt het terecht bij de verkeerde mensen die daar een handel van beginnen. Natuurlijk is het zo dat sinds dat er van coca drugs gemaakt wordt de productie van coca plant enorm gestegen is. Hiermee probeer ik te zeggen dat de boeren ook goed weten waar ze mee bezig zijn, maar het is niet zoals ons in Bolivia al bekende vriend Bush zegt, dat de boeren simpelweg ervoor moeten kiezen om iets anders te gaan verbouwen, sommige mensen hebben gewoon geen keus.

 

Het grootste probleem in Bolivia op dit moment zijn niet de conflicten, ook niet de armoe die er heerst, maar de mentaliteit van een klein groep die denkt de recht te hebben om over een heel land te kunnen beslissen, een klein groep die als doel heeft zich zo snel mogelijk, zo rijk mogelijk te maken. En aan de andere kant ook de mentaliteit van ons alle Bolivianen die denken dat alle slechte dingen die in ons land gebeurt de schuld is van een president, van een regering. De blanken die denken dat het de schuld is van de indianen, en anders om ook. Ze vergeten vaak Bolivia van ons allemaal is en dat het aan iedereen ligt om er wat van te maken. Bolivia zal tegenwoordig arm zijn in een paar dingen maar in een heleboel zijn we enorm rijk!!. Een hele rijke cultuur en folklore, rijk in fauna, flora, in diversiteit van klimaten, etnische groepen en talen, we zijn dapper, en als we onze ogen schoon wrijven kunnen we oprecht en eerlijk handelen.

 

Veel, vooral Bolivianen die in Bolivia zelf wonen, zijn somber over de toekomst, ze blijven elkaar de schuld geven en denken dat nu dingen alleen maar slechter kunnen worden. Ik ben wat positiever. Ik denk dat dit een proces is waarin Bolivia op dit moment wakker geschud wordt en daarmee ook veel landen omtrent Bolivia. De Verenigde Staten bijvoorbeeld, die de boerenopstanden als een bedreiging ziet voor haar bevorderde positie in de Zuid-Amerikaanse landen en die alles zou doen om haar positie te behouden. En aan de andere kant landen zoals Brazilië en Venezuela die voor de autonomie van Zuid Amerika vechten en inheemse bewegingen en autonomische initiatieven van harte steunen. Dit brengt veel geweld, pijn en armoe met zich mee, vooral van degenen die onderaan zitten. Ik hoop dat dit proces zo snel mogelijk verloopt en dat we iets ermee bereiken waar we met z'n allen trots op kunnen zijn.

 

Groet,

 

Carmen Laura "

bolivia_dynamiet.jpg
Bron: de Stentor (foto David Mercado, Reuters) Mijnwerker demonstreert en dreigt met dynamiet.